• Over V.V. Zuid-Eschmarke

  Onder dit gedeelte kunt u de nodige algemene informatie over de voetbalvereniging Zuid-Eschmarke vinden.
  V.V. Zuid-Eschmarke schreef 80 jaar lang historie.
  Wist u bijvoorbeeld dat Zuid-Eschmarke reeds vanaf de oprichting over een prachtig clublied beschikt? 
  Ook vindt u hier informatie over bijvoorbeeld de clubkleuren, historie en onze "wall of fame".

 • Ons tenue

  Zuid Eschmarke speelde sinds de oprichting in 1940 in het volgende tenue:

  Shirt: rood-wit-rood verticaal gebaand
  Broek: wit
  Kousen: rood met een witte band

   

 • Einde van het seizoen tevens einde van een tijdperk

 • Historie

  De oprichting
  De school- en volksfeesten van de "noaberschap" Zuid Eschmarke stonden tot aan 1940 bekend vanwege hun gezelligheid, sfeer en verdraagzaamheid. Door de bezetting in die jaren moest men overgaan tot liquidatie. Daar dit allerminst naar zin van de vele Zuid Eschmarkers was, werd op 15 juli 1940 een samenkomst gehouden in een kolenloods aan de Brinkstraat. Hier werd besloten om op 18 juli een wedstrijd te spelen tegen NTO (Nooit Te Oud), met als inzet een vaatje bier. Deze druk bezochte wedstrijd eindigde in een 5-2 overwinning voor de onzen. Op deze avond werd voorgesteld om op zondag 21 juli 1940 in café Vrieler te komen tot een definitieve oprichting.

  De eerste jaren
  Vlak na de oprichting wilden veel leden zich niet aanmelden bij de TVB, want het doel moest zijn een buurtclubje en regelmatig intieme feestjes. Er werd dus "wild voetbal" gespeeld. Na brieven van en besprekingen met het TVB-bestuur werd beterschap beloofd en werd Zuid-Eschmarke ingedeeld in de 3e klasse. Op 8 augustus 1943 fuseerde Zuid Eschmarke met STB (voornamelijk Tuindorpbewoners), onder de voorwaarde dat onze naam behouden bleef. Bijkomend voordeel was de indeling in de 1e klasse. Door de bevrijding in 1945 kon de sport zich weer herstellen. Zo verscheen in juni 1945 het eerste cluborgaan onder de naam "Zuid Eschmarke-Nieuws", een uitgave, welke ook nu nog onder dezelfde naam wordt uitgebracht.

  De jeugd van Zuid Eschmarke
  In de jaren '40 werden de eerste jeugdelftallen samengesteld. Er werd eerst een weekend gepland naar de Breckelenkamp in Denekamp. En zo begon de bal te rollen. In de jaren '50 begonnen de eerste wedstrijden met uitwisselingen met PAX (Hengelo Gld.). In 1953 werd ons A1 team voor het eerst kampioen. Ook werd men finalist van het Midwintertoernooi in Hengelo. Tevens ging onze vereniging verhuizen naar de velden aan de Olympialaan. Gouden jaren voor de jeugd braken aan. De jeugdcommissie werd uitgebreid tot zo'n 40 kaderleden. Die waren ook nodig voor zo'n 17 jeugdelftallen.
  Na de hoogtijdagen in de jaren 80 en 90 nam het aantal jeugdleden gestaag af.Tot aan de verhuizing in 2018 hadden we nog één jeugdteam. Dit team behaalde overigens menig kampioenschap en bekerwinst.

  75-jarig jubileumgids
  Benieuwd naar de verdere geschiedenis van Zuid Eschmarke? Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum is er een jubileumboek uitgebracht. Voorzien van vele foto's bladert u door 75 jaar geschiedenis. Verkrijgbaar voor slechts € 5,-, te bestellen via info@zuideschmarke.nl

  Verhuizing in 2018
  In de zomer van 2018 is Zuid Eschmarke verhuisd naar de andere kant van Sportpark Het Diekman, naar de Weggelhorstweg 30. Dit is sinds jaar en dag de thuishaven van Sportclub Enschede, de club waarmee we gezamenlijk een fusiecommissie hebben opgericht. Sportclub Enschede heeft ons welkom geheten: de vlag hangt in top, de welkomst- en reclameborden hangen, de bekers en bokalen schitteren in de vitrine.

  Geen fusie, knoop doorgehakt
  Zodra duidelijk werd dat de fusie niet haalbaar bleek (ondanks alle inspanningen van onze kant), nam de algemene ledenvergadering een besluit:
  nog één jaar op eigen kracht toewerken naar ons 80-jarig jubileum, en dan nog één keer een afscheidsfeest zoals dat alleen bij Zuid-Eschmarke kan.
  Door de coronacrisis kon het jubileum- en afscheidsfeest /de reünie niet in juni 2020 worden gehouden.

  En na 80 jaar?
  We waren zeer content met het feit dat er zoveel spelende leden gezamenlijk de overstap hebben gemaakt naar EFC P.W. 1885. Onze teams vonden daar onderdak. Onze "oudjes" waren al een seizoen eerder te vinden in "het paviljoen", het clubgebouw van P.W..
  Op de donderdagavond en zondagochtend werd er al driftig gekaart en gebiljart.

 • Tijdens menig feest, bruiloft en partij wordt ons clublied gezongen.
  Zo ook tijdens het 75-jarig jubileumfeest.

  Wie anders dan Henk J. Poerink zou het clublied aan moeten heffen.
  Klik hier voor de beelden.

 • Clublied

  Zuid-Eschmark, jij bent mijn glorie
  Zuid-Eschmark, jij bent mijn trots

  'k Roep van louter vreugd victorie 
  Als ik jou zie aan beemd en bos
  (2x)

  Waar wij gaan of waar wij staan
  Zuid-Eschmark staat bovenaan
  (2x)

  Zijn er mooie schone dreven
  Of men gaat naar noord of zuid

  Lieflijk lacht ons alles tegen
  Trekken wij er fris op uit
  (2x)

  En je roept dan luidt "Hoezee"!
  'k Leef met Zuid-Eschmarke mee
  (2x)

  Zuid-Eschmark, jij bent mijn glorie
  Zuid-Eschmark, jij bent mijn trots

  'k Roep van louter vreugd victorie 
  Als ik jou zie aan beemd en bos
  (2x)

  Waar wij gaan of waar wij staan
  Zuid-Eschmark staat bovenaan
  (3x)

 • Loopgroep Zuid Eschmarke

  Sinds enkele jaren heeft Zuid Eschmarke een loopgroep.
  Leden van onze loopgroep krijgen voor het bedrag van € 20,- een uniek loopshirt, voorzien van:
  - je eigen naam
  - logo's van lopen waar je aan deelgenomen hebt (of nog gaat deelnemen) op de rug
  - logo's van sponsor hvproducts en Zuid-Eschmarke op de mouwen
  - opdruk naar keuze op de voorkant

  Leden van de loopgroep kunnen op dinsdag- en donderdagavonden en zondagochtend hun loop starten vanaf het paviljoen van EFC WPW 1885 en gebruik maken van onze kleedkamers en douches.

  Lopen waaraan deelgenomen is:
  Singelloop Enschede, Enschede Marathon, Zevenheuvelenloop, Dam tot Damloop, Diepe Hel Holterberg, Halve van Egmond, Urban City Run 053