• Waardig afscheid Zuid Eschmarke

  Waardig afscheid Zuid Eschmarke

  Voetbalvereniging Zuid Eschmarke houdt na dit seizoen definitief op te bestaan. De club hield afgelopen vrijdagavond een extra ledenvergadering, de leden stemden over opheffing. Die viel, met 41 stemmen voor, positief uit.

  Zuid Eschmarke, opgericht in 1940, kampte deze eeuw met een forse ledenafname. Vooral de laatste vijf jaar was het behelpen. In 2017 werd zelfs besloten niet meer met een eerste elftal deel te nemen aan de competitie. Wat resteerde waren lagere seniorenteams, zowel op zaterdag, zondag als de vrijdagavond. Voor die teams werd onderdak gevonden op de accommodatie van Sportclub Enschede.

  De ledenvergadering spreekt zich uit
  De stemming was 41 voor, 0 tegen en 1 onthouding. Rick Mulder, die geen lid is maar wel vrijwilliger, wist dat hij geen stemrecht had, maar maakte goed gebruik van zijn spreekrecht. Daarmee zorgde hij voor een luchtige toon op deze verder serieuze avond. Bij de ledenvergadering was er een zekere berusting, en er klonk zelfs een applaus na de stemming op het voorstel van het bestuur.

  De echte pijn zat hem dan ook niet in deze ledenvergadering. Toen er twee jaar geleden werd gesproken over een verhuizing, was er meer emotie. Ondanks die verhuizing bleek de fusie niet haalbaar. De Diekmanclub besloot daarop om er nog één mooi jaar van te maken, om op een waardige manier afscheid te nemen van de vereniging. Door naar het 80-jarig bestaan toe te werken, zijn alle teams bij elkaar gebleven en is er zelfs een bij gekomen. Dit seizoen spelen er 3 elftallen en 3 35+teams.

  Eindfeest
  Op zaterdag 13 juni volgt nog het jubileumfeest, dat wordt dan meteen tevens het eindfeest van de club. Dit jubileumfeest wordt gehouden in Café Vrieler, waar in 1940 de vereniging ook is opgericht. Het is een reünie voor leden en oud-leden. De kaartverkoop is onlangs begonnen via de clubsite en Facebookpagina.

  Stichting Vrienden Van Zuid-Eschmarke
  Er is ook een toekomst. Vier van de zes teams blijven bij elkaar en maken een doorstart bij EFC PW 1885. Met de wethouder en Sportaal blijft het bestuur in gesprek over investeringen in de sportcampus Het Diekman.
  De pas opgerichte Stichting Vrienden Van Zuid-Eschmarke gaat het erfgoed van de vereniging beheren en blijft enkele activiteiten organiseren, zoals het klootschieten op Tweede Kerstdag. Men wordt donateur voor €10,- per jaar.

   

 • Bron: Tubantia, Noordoost Twente, 10 maart 2020

 • Bron: Tubantia, Enschede, 9 maart 2020